Flyg

Den bästa tiden på året att resa till Thailand varierar beroende på vilken del av landet som du vill se. Generellt kan man dock säga att det mellan november-februari är flest soldagar, samtidigt som det inte är lika tryckande hett som under övriga delar av året.

Flygtiden till Thailand från Sverige ligger på allt mellan 10-20 timmar beroende av h ur många mellanlandningar du gör, samt hur långt du måste åka för att ta dig till hotellet. Det vanliga är dock runt 11 timmar. De billigaste flygbiljetterna till Thailand hittar du naturligtvis på internet. Se till att göra ett noggrant sök och jämför med flera olika bolag.

Flyger du reguljärt måste du göra ett byte någonstans i Europa. Många väljer att mellanlanda i Bangkok och spendera ett par dagar här, innan de tar sig vidare ut i landet. När du landar i Thailand är det troligtvis på Suvarnabhummi som är den nyaste flygplatsen i Bangkok. Det kan också hända att du landar på Phuket International Airport. Väl framme kommer du att översvallas av transfer erbjudanden som alla påstår att de har de lägsta priserna. Flyger du med charterflyg ingår transfer, men åker du reguljärt måste du ordna det på egen hand. Antingen hugger du en valfri taxi vid flygplatsen eller så ser du till att boka transfer i förväg. Räkna med att få betala överpriser som ny turist för taxiresan, men den är ändå så billig att det inte är några större summor det handlar om.

Lokal transport

Det finns gott om flygbolag att åka med inom Thailand. Några exempel är Thai Airway, Hua Hin Air Shuttle och Bangkok Airways. Även tåg är ett populärt färdmedel och State Railway of Thailand har tåglinjer från Bangkok ända till norra Thailand, samt linjer till Malaysia och Singapore. Tåg kan utan tvekan rekommenderas jämfört med buss, då det är mycket säkrare. Väljer du ändå buss ska du se till att den har aircondition. Långfärdsbussarna går bland annat från bussterminalen i Bangkok och från den kända backpacking-gatan i distriktet Banglamphu. Andra färdalternativ i Thailand är bland annat taxi, hyrbil, motorcykel, tuk-tuk och båt.

Övriga restips

Som svensk medborgare får du vistas i landet i 30 dagar. Om du önskar att stanna längre ansöker du om turistvisum på Thailändska ambassaden. Då får du ett visum som räcker 60 dagar och som är möjligt att förlänga ytterligare 30 dagar.