Historia

Man brukar dela in Thailands historia i tre, efter vilka viktiga kungariken som har härskat: Sukhothai 1238-1419, Ayutthaya 1351-1767 och Bangkok 1767 till idag. Fram till 1939, samt mellan 1945-1949 hette landet Siam.

Under 900-talet utvandrade taifolket till Sydostasien från det som i dag är södra Kina. Före detta levde folkslag som malajer, khmerer och lawa i Thailand. Nu bildade taifolken egna riken i landet som förde ständiga krig mot varandra och som samtidigt hotades av Vietnam, Burma och khmererna. Inte förrän på 1200-talet menar thailändarna själva att den riktiga nationen grundades. 1238 upprättades det första kungadömet, Sukhothai, i Thailand. Det var nu som buddhismen blev huvudreligion och hela riket hade stor framgång. Regent nummer tre, Ramkhamheang, var den som grundade den thailändska skriften.

1378 tog så ett annat kungadöme över, nämligen Ayutthaya. Här regerade kung Ramathibodi som var en av de härskare som hjälpte till att vidga Thailands gränser till vart de är idag. 1568 förlorade Auytthaya ett krig mot burmeserna, men lyckades raskt ta tillbaka landet genom att på en elefantrygg duellera mot och döda den burmesiske kronprinsen. Nu började Ayutthaya skapa flera viktiga diplomatiska kontakter med sina grannländer, men också med en del länder i Europa. År 1766 blev det återigen krig med burmeserna. Ayutthaya blev grundligt plundrat och nerbränt. Hela kungafamiljen hann också fly under plundringen, men bara tio dagar senare hade kungen dött av svält.

En general vid namn Taksin hade också lyckats fly med sina soldater. Hans anhängare blev raskt fler och vid floden Chao Praya bestämde han att staden Thon Buri skulle bli ny huvudstad. Han kröntes till kung 1769 och lyckades till slut besegra burmeserna. 1781 avrättades han dock och general Chakri blev ny kung. Samma år som Chakri blev kung Rama utnämnde man också en ny huvudstad tvärs över floden, nämligen Bangkok. Chakridynastin rådde.

Under början av 1800-talet började den brittiska koloniseringen av grannlandet Burma och thailändarna var oroliga för egen del. 1826 slöt man ett freds- och handelsavtal med Storbritannien och erkände för första gången europeisk makt. Tack vare de diplomatiskt skickliga kungarna i Thailand lyckades man bli det enda landet som i hela Sydostasien som inte blev koloniserat.

1932 genomfördes en militärkupp som slutligen lyckades avskaffa den absoluta monarkin som styrt landet i nästan ett helt millennium. Kungen hade fortfarande makt, men inte enväldig. Många har under åren protesterat mot militärstyrets diktatur och först 60 år senare, 1992, befriades thailändarna och demokrati infördes. 2006 avsattes dock den kontroversiella regeringen genom en statskupp och idag har åter militären regeringsmakt i Thailand.