Kultur

Muay Thai, thaiboxning, är nationalidrotten i Thailand och har blivit mycket populärt över andra delar av världen. Fighterna tar plats i en ring och har precis som andra boxningssporter olika viktklasser. Man kan även vinna på knockout. I Bangkok hittar du flera av de största arenorna för thaiboxning som Lumpini Stadium och Rachadomnoen Stadium. Du kan se matcher i thaiboxning hela veckan.

Buddhismen kom till landet flera hundra år innan vår egen tideräkning började och är den största religionen, eller livsstilen, i Thailand. Överallt kan du se statyer som avbildar till exempel Buddha och hitta tempel som är öppna för allmänheten. Templen fungerar inte bara som religiösa centrum utan också som sociala samlingsplatser. Kom ihåg att alltid uppföra dig respektfullt när du vistas i ett tempel och följ reglerna.

Thailand har gott om festivaler som är roliga att ta del av. Det thailändska nyåret firas exempelvis i april och kallas för Songkran. Här firar man in det nya året genom att bland annat hälla vatten på alla som du möter. I november pågår ett flertal högtider, däribland den mest kända Loy Krathong. En kratong är en båt formad som en lotusblomma, gjord av bananblad. I denna sätter man ett mynt och en rökelse och skjuter sedan ut den i en sjö, en flod eller annat vatten. Högtiden firas över hela Thailand och är mycket vacker att betrakta.

Kultur i form av modern konst har börjat växa ordentligt under senare år. I Bangkok hittar du en häftig konstscen med mängder av gallerier och andra utställningar. About Studio är ett av de äldsta gallerierna för nya konstnärer i Thailand. Här kan du se thailändska avantgardister ställa ut, ta del av olika happenings och föreläsningar. Besök också Silpakorn som är Thailands motsvarighet till Konstfack. Även detta ligger i Bangkok.

I Thailand finns ingen riktig teaterscen, däremot är den thailändska dansen välkänd. Dansen kan delas in i å ena sidan klassisk dans som anses lite finare och folkdans. I centrala Thailand är Sri-NuanSri-Nuan en typisk folkdans och har en vacker koreografi och musik. En annan dans är den modernare Farmers Dance eller Rice Growers Dance. Ska du se en riktigt klassiskt dansdrama rekommenderas Khon.