Mat och dryck

Thailändsk mat är som regel stark och har många kryddor. Man använder sig av röd och grön chili, lime, ingefära, koriander, vitlök och citrongräs. Du kan hitta allt från goda grönsakssoppor till spännande fiskrätter och de viktigaste tillbehören är nudlar och ris.

Menyn på en restaurang i Thailand kan verka skrämmande lång vid första anblick, men är ofta ett mindre antal rätter i en mängd variationer. Pad Thai är en klassisk maträtt bestående av bland annat tofu, nudlar, grönsaker, jordnötter och ägg. Fried Rice är en annan vanlig rätt som du kan få med kyckling, räkor, nötkött eller som vegetarisk.

Rice and curry kan räknas till den thailändska snabbmaten. Här blir du serverad en tallrik med ris och lägger sedan själv till curries från olika skålar. Notera att denna maträtt ofta är mycket stark. Sallader är också vanliga och innehåller läckerheter som räkor, bläckfisk, kyckling och andra sorters kött, samt ris. Även denna maträtt kan höra till de starkare med massor av chili, så ät gärna ris till. Sist men inte minst är soppar populära i Thailand. Många är baserade på kokos och därför rätt söta i smaken. Soppor serveras ofta som en del av en thailändsk måltid.

Ett råd är att leta efter restauranger där det antingen är väldigt mycket folk och gärna många lokalbor. Många gäster garanterar att maten har en bra omsättning och därför inte stått för länge och många lokalbor bland gästerna visar på att det är en bra restaurang rent generellt.

Priser

Det är billigt att äta ute i Thailand, men prisnivåerna kan variera en del. Beställ gärna in ett flertal rätter som ni äter tillsammans, så får ni många olika smaker för en billig penning. Du hittar många restauranger där maten kostar under femtiolappen för en person, men också ställen där du äter gourmetmat för bara ett par hundra kronor per person.

Restaurangtips

Om du befinner dig i Cha-Am rekommenderas exempelvis Poom Restaurant. Här äter du för mellan 50 och hundra kronor per person och rätterna är klassiskt thailändska. En annan populär restaurang är Jolly & Jumper där maten ligger på runt hundralappen. Här kan du äta både thailändskt och västerländskt och inredningen är mycket charmig.

Är du i Koh Chang bör du pröva svenskägda Kharma som serverar fantastiskt god och prisvärd västerländsk och thailändsk mat. Du hittar Kharma i norra änden av Kai Bea. Porns Bungalows är en annan mysig servering i form av en bungalowservering. Restaurangen har funnits i över 15 år och hör därför till Koh Changs äldsta.

I Bangkok hittar du en mycket populär restaurang i närheten av marknadsområdet Patpong som heter Mango Tree. Prisnivån är lite högre om man jämför med andra ställen, men både maten och servicen får toppbetyg. Här spelar också livemusik med thailändska band. Särskilt deras papayasallad kan rekommenderas.